Yerel Özgür Yazılımlar

Yerel Özgür Yazılımlar

Türkiye’de geliştirilen özgür yazılımların bir listesini aşağıda bulabilirsiniz. Listede bulunmayan özgür yazılımların listeye eklenebilmesi için oluşturulmuş kriterleri inceleyebilirsiniz. Eklenmesini istediğiniz yazılımın bu kriterlere uygun olduğunu düşünüyorsanız iletişim sayfasını kullanarak bizi haberdar edebilirsiniz.

AcarLinux: http://cs.bilgi.edu.tr/~mgencer/#software

CD’den başlatılabilen ya da diske ihtiyaç duyulmayan(misal ağ’dan başlatılabilen) Debian GNU/Linux sistemlerini hazırlamak için oluşturulmuş bir araçlar bütünü


Açık İşletme: http://www.linuxprogramlama.com/index.php?p=acikisletme

Açık işletme, Linux ve FreeBSD altında yazılmış bir ticari işletme uygulamasıdır. İngilizce dil desteği de sunmaktadır. Hali hazırda son derece basit bir donanımda çalışabilmektedir. Uygulama GCC, PostgreSQL, ncurses, glib kitaplıklarını kullanılarak yazılmıştır. Yazıcıdan rahatlıkla çıktı alınabilir.


Aget: http://www.enderunix.org/aget/

Dosya indirme işlemini önemli derecede hızlandırabilen konsoldan çok süreçli(multithreading) bir uygulama.


Ara: http://ara.alioth.debian.org/

Debian paket veritabanında konsoldan ve grafik arayüz ile arama yapmak için bir araç.


Basilix: http://basilix.sourceforge.net/

BasiliX, PHP ve IMAP tabanlı, MySQL veritabanı sunucusu ile güçlendirilmiş bir webmail uygulamasıdır. Göze hoş gelen bir görünüme ve kullanımı kolay olan bir yapıya sahiptir.


Birimci: http://code.google.com/p/birimci/

Birimci,küçük ve hızlı bir birim dönüştürme aracıdır ve gambas2 ortamında geliştirilmektedir.


Boncuk: http://pysozluk-qt.wiki.sourceforge.net/main-tr

Eski adı pyqtsozluk olan Boncuk uygulaması ilk sürümünün çıkışının ardından bu adı almıştır. Pyqtsozluk’ten farkı, biraz daha süslenmiş olması ve bazı hata düzeltmeleridir.


Cabbar Abi: http://svn.pardus.org.tr/uludag/trunk/ulubot/

Cabbar Abi (nam-ı diğer Ulubot) Jabber protokolünü kullanan bir sözlük uygulamasıdır.


Cdarsiv: http://code.google.com/p/cdarsiv/

Cdarsiv, CD/DVD arşivleyicidir. Cd/DVD leriniz içindeki dosyaları cd/DvD yi takmadan ararsınız.


ChartCreator: http://jsf-comp.sourceforge.net/components/chartcreator/

ChartCreator JSF sayfalarında grafik yaratmak için özelleştirilmiş bir JSF bileşenidir. JSF uygulamalarınızda verileri grafiksel olarak görüntülemenizi sağlar.


CheckDNS: http://www.enderunix.org/checkdns/

İnternet alan adı sunucusu analiz ve rapor programıdır. Sunucuda hizmet verilen alan adlarının hala ilgili sunucuya mı ya da hangi sunucuya yönelendirildiği analiz ve rapor edilmektedir. Sonuçlar hem HTML hem de konsol çıktıları olarak üretilmektedir. Html çıktılarında ek olarak alan adlarına ait MX ve WWW kayıtları da rapor edilmektedir. Bu program özellikle ISP’ler (İnternet Servis Sağlayıcısı) için yazılmıştır.


Claros: http://www.claros.org/

Claros Projesi, açık kaynak kodlu ağ uygulamaları sağlamak için ortaya konulmuş bir çalışmadır. Çok özellik barındıran ağır uygulamalar inşa etmek yerine kullanılabilirlik, kararlılık ve kolaylık odaklıdır. Projenin amiral gemisi, e-posta, takvim, kişiler, hızlı mesajlaşma, notlar ve webdisk modüllerini içeren Claros inTouch iletişim uygulamasıdır.


Command-not-found: http://svn.pardus.org.tr/uludag/trunk/command-not-found/

Command-not-found Pardus’ta, sistemde bulunmayan komutu hangi PiSi paketinin sağladığını söyleyen bir python betiğidir.


Course Automation System: http://cs.bilgi.edu.tr/~mgencer/#software

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü bünyesinde eğitim görevlerini desteklemek amacıyla geliştirilen, zengin özellikleri olan yeni bir uygulamadır. Öğrencilerin ve eğitimcilerin proje ödevleri, yoklamaları gibi takip gerektiren işlemleri yönetmelerini sağlar.


CPG (COMU Privacy Guard): http://projects.comu.edu.tr/cpg/

CPG’ nin açılımı, COMU Privacy Guard’ dır, bir güvenlik aracıdır. CPG aslında Gnu Privacy Guard programı için web tabanlı bir kabuktur. Kullanıcıların GPG’ nin ana işlevlerini web üzerinden uygulamalarını sağlar. Şu anda Ingilizce ve Türkçe dillerini desteklemektedir.


Csv2mysql: http://projects.comu.edu.tr/csv2mysql/

CSV dosyalarını MySQL tablolarına çevirmeye yarayan web tabanlı bir araç.


Cupl: http://www.enderunix.org/cupl

CUPL, C dilindeki bazı genel fonksiyonları programcıya hazır sunarak zaman tasarrufu sağlar ve projenin geliştirilme sürecini kısaltır.


Çomar: http://www.pardus.org.tr/projeler/comar/index.html

Çomar (COnfiguration MAnageR), sistemin düzgün çalışması için gerekli olan donanım, açılış, ağ, kullanıcı, zaman, görüntü gibi ayarların mümkün olduğu kadar otomatik bir biçimde yapılmasını sağlayan, kullanıcılara bir yetki kontrolü dahilinde bu ayarları basit ve anlaşılır bir biçimde değiştirme olanağı sağlayan bir yazılımdır.


Dava Takip Sistemi: http://code.google.com/p/dava/

Hukuk büroları ve avukatlar için geliştirilmektedir. Davaların kategorilendirilmesi ve davaların durumlarının ayarlanabilmesi gibi özelliklere sahiptir. İş yoğunluğunu bir nebze olsun azaltmayı ya da düzene sokmayı amaçlamaktadır. Bu sistem PHP desteği olan bir sunucuya ihtiyaç duymaktadır.


Dbaexplorer: http://code.google.com/p/dbaexplorer/

Oracle veri tabanı yönetim sistemi için hazırlanmış bir Veri Tabanı Yönetim Aracıdır. Yazılan program, veri tabanına hızlı erişim sağlayan Borland Delphi 7.0 programlama dili ile geliştirilmiştir. Programın hazırlanmasında veri tabanı erişim yöntemleri incelenmiş, en hızlı ve etkin bağlanma şekilleri araştırılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda en etkin performans yöntemleri ve SQL cümleleri bulunmuş ve hazırlanmıştır.


Defne: http://code.google.com/p/defne

Defne, Java EE web uygulamaları için hafif bir geliştirme platformudur. Defne ile kolaylıkla Java EE teknolojilerini kullanarak hareketli(transactional), güvenli ve servis temelli Java web uygulamaları gerçekleştirebilirsiniz.


Domain Hunter: http://www.domainhunter.org.tr/index.tr.php

Domain Hunter basit alan adı takip uygulamasıdır. Merkezi whois sistemi üzerinde listesinde alan adlarında değişiklik olduğunda e-posta uyarı göndermekte ayrıca web arabirimi üzerinden izlenebilmektedir. Mevcut sürümü sadece .com ve .net alan adlarını izleyebilmektedir


Efsane: http://efsane.ozler.net/

Efsane, tamamen C’ kullanılarak hazırlanmış X için pencere yöneticisidir. KDE ve GNOME uygulamaları da dahil, bütün X uygulamalarını rahatlıkla çalıştırabilir. Birçok Linux dağıtımına sorunsuzca yüklenebilir.


Eleman: http://www.linuxprogramlama.com/index.php?p=eleman

Lazarus ve free pascal kullanılarak linux işletim sistemi altında yazılan, Cari Hesap Modülü, Stok Takip Modülü, Fatura Modülü, Fatura Tasarım Modülü, Depo Tanımları, Personel Tanımları, Yazıcı Tanımları gibi özellikleri olan bir ofis yazılımıdır.


Enki: http://cs.bilgi.edu.tr/~mgencer/enki/

Enki küçük organizasyonlara uygun, kurulum ve kullanımı tecrübe gerektirmeyen, e-posta/web/sohbet sunucuları ve başka yardımcı bileşenler içeren, Türkçe arayüzü olan bir yazılım paketidir.


F4L: http://f4l.sourceforge.net/

Web uygulamaları ve vektör animasyonları için yaygın kullanılan Flash için bir geliştirme ortamı.


Facestrace: http://facestrace.sourceforge.net/

JavaServer Faces temelli uygulamaların takip edilebilirliğini(traceability) arttırmak amacıyla oluşturulmuş bir açık kaynak kütüphanesidir.


Garp: http://projects.comu.edu.tr/garp/

Garp (Gnome ARP) Ruby kullanılarak Gnome üzerinde yazılmış bir ARP monitör programıdır. Yönetilebilir ağ cihazlarından (switch ya da router gibi) SNMP ve ARP protokolleri aracılığı ile alınan verileri çözümleyerek cihaza bağlanmış bilgisayarların MAC ve IP adreslerini alır ve port değişimi gerçekleştiğinde sistem yöneticisine mail yoluyla bildirir.


Generictionary: http://projects.comu.edu.tr/generictionary/

GenericTionary metin dosyalarından sözlük üretmeyi, kendisi ile üretilmiş sözlükleri kullanabilmek amacıyla import etmeyi ve import edilmiş sözlükleri metin dosyaları olarak export etmeyi mümkün kılan, çoklu dil desteği olan bir sözlük yazılımıdır. Birden fazla sözlüğün import edilip kullanılabimesini sağlar.


GENMOD: http://www.vsthost.com/pages/LispStuff.php

GENMOD, SEXPML kullanılarak tanımlanmış varlık modellerini çeşitli çıktılara dönüştürür. Şu an bir model sınıfı SEXP’yi varlıkların özelliklerine ve birbirleriyle olan ilişkilerine göre gösterildiği bir grafiğe dönüştürmektedir.


Grafist: http://projects.comu.edu.tr/grafist/

Grafist, üzerinde çalıştırıldığı sunucunun bant genişliği kullanımını, /proc/dev/net dosyasından 15 saniyelik periyodlarla aldığı verileri bir kütükte saklayan ve programın çalıştırıldığı sayfaya giren istemciye günlük, haftalık, aylık ve yıllık kullanım grafiklerini gsteren bir programdır.


GrayMound: http://open.sabanciuniv.edu/confluence/display/GRAYMOUND

Graymound, XML temelli bir rich client J2EE uygulama geliştirme çatısıdır.


GSoft Etiket Programı: http://www.linuxprogramlama.com/index.php?p=etiket

Etiket hazırlama ve düzenleme programıdır. Etikete barkod ve resim ekleme gibi özellikleri de bulunmaktadır.


GtkSözlük2: http://www.linuxprogramlama.com/index.php?p=gtksozluk2

GtkSözlük2 bir sözlük programıdır. Sonunda bulunan iki rakamı GTK sürüm iki kullanılarak yazıldığı anlamına gelmektedir. İlk yazılan sürüm GTK sürüm bir kullanıldığı için güncel dağıtımlar ile kullanılmasında bir çok sorun yaşanması sebebiyle yeni sürüme yükseltilmiştir. Sadece İngilizceden Türkçeye çeviri yapmaktadır.

Veri dosyaları 36000 kelimeden oluşmaktadır. Bir çok işletim sistemi ve dağıtım altında hazır paketleri bulunmaktadır.


Hatırlat: http://code.google.com/p/hatirlat/

Hatırlamanız gereken verileri düzenlemenize yardımcı olur ve bunları tek bir yerden yönetebilmenizi sağlar.


I2I: http://code.google.com/p/i2i/

I2I, IMAP sunucularına bağlanıp, e-posta kutularını başka bir IMAP sunucusuna transfer etmeye yarar. MS Windows masaüstü programı olup GPL olarak dağıtılmaktadır.


Iksemel: http://iksemel.jabberstudio.org/

Jabber uygulamaları için bir XML kitaplığı. Özellikle gömülü ortamlar için yazılmış, hemen her platformu destekliyor.


Imposter: http://imposter.sourceforge.net/

Imposter, OpenOffice.org Impress yazılımı için tek başına çalışabilen bir sunum göstericidir.


Imtihan: http://code.google.com/p/imtihan/

Imtihan, pardus için kpds benzeri kelime ezber programıdır.


JKota: http://code.google.com/p/jkota/

Türk Telekom ADSL ve Kablo Net kota bilgilerini gösteren uygulamadır.


Kaptan: http://www.pardus.org.tr/projeler/masaustu/kaptan/index.html

Kaptan Masaüstü, Pardus masaüstü ilk açıldığında kullanıcıyı karşılayan bir yardımcı programdır. Kaptan Masaüstü, Pardus hakkında genel bilgiler verirken kullanıcının masaüstünü daha rahat kullanabilmesi için temel yapılandırma seçeneklerini de düzenler.


KNazar: http://svn.pardus.org.tr/uludag/trunk/knazar/

KDE’nin sisteme çekmecesine bir nazar boncuğu yerleştirir.


Knowlan: http://www.enderunix.org/knowlan/

Knowlan, ARP prokolü bazlı, yerel ağdaki bilgisayarların IP ve network kartı ARP bilgisini listeleyebilen ARP protokolü bazlı uygulamadır. Knowlan, isteyen herkesin üzerinde kolayca geliştirme yapabileceği kolay anlaşılabilir bir koda sahiptir, ve paket yazma için libnet, paket yakalama için libpcap kullanır. Libnet ile ağaARP REQUEST packetleri yollar; libpcap ile ayaktaki makinalardan ARP REPLY paketlerini alır, gelen cevaplardan IP ve MAC adres ikilisi oluşturup ekrana döker.


Koruma: http://code.google.com/p/koruma/

Koruma, sitelerde sayfaların belirlenen kullanıcı adları ve parolalarla korunmasını sağlayan php ile yazılmış bir güvenlik uygulamasıdır.


Kotacı: http://code.google.com/p/kotaci/

Bu yazılım, sistem çekmecenize yerleşerek ttnet ADSL kota durumunuzu gösterir.


Kutya: http://code.google.com/p/kutya/

Kutya bir kütüphane üye takip yazılımıdır.


Lale: http://lale.sourceforge.net/

Lale, Türkçe konuşanların dil, bilim ve günlük hayatta ihtiyaç duyabileceği bazı bilgilere en kolay şekilde ulaşabilmesini sağlamak üzere tasarlanmış bir yazılımdır. Sözlük, dizin, metin, ve imgelerin derlenerek sunulabildiği bir ortam oluşturur. Lale ile özgün içerikler hazırlanabilir.


LoggingProxy: http://cs.bilgi.edu.tr/~mgencer/LoggingProxy.py

Ağ protokolleri Python program for reverse engineering network protocols. It can two-way forward network connections and log the communication.


Mailrelaytester: http://mailrelaytester.sourceforge.net/

Mailrelaytester, E-posta Gönderme Protokolü(SMTP) sunucularının relay kabul edip etmediklerini kontrol eden bir programdır.


MetFS: http://www.enderunix.org/metfs/

MetFS kullanıcı uzayında FUSE tabanlı, şifreli, dinamik boyutlu (veri ekledikçe boyutu artan, sildikçe boyutu azalan), bağlı olmadığı (unmount) durumda tek dosya gibi görünen ve yüksek performanslı bir dosya sistemi yazılımıdır.


MGARCH-BEKK: http://www.vsthost.com/pages/RStuff.php

BEKK(p,q) modeli içinden çok değişkenli GARCH implementasyonu paketi..


Mikrop: http://www.nomoretears.org/projects/mikrop/

Mikrop, e-posta sunucuları için gelen e-postaların içeriği tarayan küçük ve kolay kurulan bir yazılım. Şu anda sadece Postfix destekleyen Mikrop, farklı virüs tarayıcılarını kullanabiliyor.


Muhasebeci: http://muhasebeci.sourceforge.net/

Bir muhasebeci tarafından geliştirilmeye başlanan yazılım, gelişim sürecinde ülkemizin muhasebe standartlarını ve piyasa alışkanlıklarını da göz önünde bulundurarak; sunuculardan sonra işyerlerindeki terminalleri de Linux’la tanıştırmak hedefliyor.


MyDLP: http://www.mydlp.org/

MyDLP kurumunuzun gizli bilgilerinin veya kredi kartı, kimlik numaraları gibi müşteri bilgilerinin Internet, e-postalar, taşınabilir cihazlar veya yazıcılar üzerinden dışarıya çıkmasını engeller. Ağ üzerine kurulan bir ağ geçidi ve istemciler üzerine kurulan bir uygulamadan oluşur.


MySQL Appointment Application: http://www.ugurarpaci.com/duyurular/cplusplus-mysql-appointment-application-2

MySQL Appointment Application, C++ ile yazılmış, GTK arayüzüne sahip bir randevu uygulamasıdır.


NetUstad: http://www.enderunix.org/netustad

Network yönetimini kolaylaştırmak, komutları kullanırken yazım hatalarını minimuma indirgemek ve ağ servislerini bir arada yönetmeyi sağlamak için C ile gelistirilen netUstad, FreeBSD IPFW güvenlik duvarı kurallarının yönetilmesi (ekleme/silme/düzeltme) için web arayüzü sunmaktadır. Erişim hakkı tanıdığınız herhangi bir bilgisayardan web tarayıcısı ile ağınızı yönetebilirsiniz.


OpenTC EFS: http://www.opentc.net/

OpenSuse üzerinde Sanallaştırma ve Güvenilir Bilişim kullanan dağıtık dosya şifreleme servisi kavram ispatıdır. Aralarında Türkiye’den katılımcıların da bulunduğu birçok kurumun ortak çalışması olarak geliştirilmektedir.


OpenWebBeans: http://wiki.apache.org/incubator/OpenWebBeansProposal

OpenWebBeans, JSR-299 olarak adlandırılan Web Beans Şartnamesinin ASL ile lisanslanmış bir uyarlamasıdır.


P’snaP: http://projects.comu.edu.tr/fra/

P’snap sistem tray’de duran ve Freshmeat.net’te yayinlanan en son 10 projeyi gosteren bir programdir. P’snap Ruby’de yazilmis, REXML’den faydalanilmis, arayuzu hem Ruby/TK’da hem de Ruby/Gtk’da gelistirilmistir.


Pardus – Sysinfo: http://svn.pardus.org.tr/uludag/trunk/sysinfo/

Sysinfo bilgisayarınız hakkında çeşitli bilgileri görmenizi sağlayan bir KDE uygulamacığıdır. Sysinfo ile klasörlerinize erişebilir, işletim sisteminiz, diskleriniz, işlemciniz ve sistem hafızanız hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.


PHP EST: http://code.google.com/p/php-est/

EST tabanlı sanal pos arabirimlerine bağlanıp, belirli metodları çalıştırmak için tasarlanan bir araçtır.


PHP-RPM: http://cekirdek.uludag.org.tr/~meren/php_rpm/

PHP programlarından RPM dosyalarının işlenmesi yarayan fonksiyonlar için basit bir PHP eklentisi. Bir RPM dosyasının başlık bilgilerini ve dosya listesini PHP dili ile alabilirsiniz.


PiSi: http://www.pardus.org.tr/projeler/pisi/index.html

PİSİ Python’da yazılmış modern bir paket yöneticisidir. Bazı ana özellikleri: Paket kaynakları XML ve python kullanılarak yazılır, paket bilgisini saklamak için Berkeley DB kullanır, bütün işlevleri kullanması kolay bir API ile sağlar ve düşük ve yüksek seviyeli paket yönetim işlevlerini birleştirir.


PisiBUL: http://pisibul.sourceforge.net

Pisibul ile Pardus svn depolarındaki kaynak pisi paketleri arasında hızlı ve verimli aramalar yapabilirsiniz. Pisibul, depoların güncel halini otomatik olarak indirip kendini güncelleyebilir.


PisiCevir: http://code.google.com/p/pisicevir/

Pisicevir debian, redhat gibi dağıtımların paketlerini pardus/pisi paketine çeviren bir araçtır.


Python EST: http://code.google.com/p/python-est/

EST tabanlı sanal pos arabirimlerine bağlanıp, belirli metodları çalışırmak için tasarlanan bir araçtır.


QSheff: http://www.enderunix.org/qsheff/

qSheff, qmail e-posta sunucusu ile çalışan virüs taraması ve içerik filtreleme yapabilen gelişmiş özelliklere sahip bir qmail-queue tetikleyicidir. qmail-queue ‘nun yerine geçerek qmail-smtpd veya qmail-inject ile gelen e-postaları önce kendisi alır. İçerik taramasından sonra eğer e-postanın geçişine izin veriyorsa kuyruğa bırakıyor ve yoluna devam etmesini sağlıyor. qSheff, e-postaları kuyruğa girmeden keserek e-posta sunucunun yükünü büyük oranda azaltmaktadır. Düzenli ifade desteği vardır.


QSheffManager: http://www.linuxprogramlama.com/index.php?p=qsheffmanager

Uygulama qSheff konfigürasyon dosyalarını hızlı bir şekilde düzenlemek amacıyla yazılmıştır. Tek bir dosyadan oluşmaktadır ve herhangi bir kuruluma gerek duymamaktadır. Buna rağmen qsheff ile gerekli olan tüm ayar ve değişiklikler son kullanıcıya hitap edecek şekilde yazılmıştır. Uygulama python dilini ve ncurses kitaplıklarını kullanmaktadır.


QTicari: http://www.nesimia.com/projects/qticari

QTicari, modüler otomasyon sistemi. Proje, içerisinde; barkod, ticari ve libqti adında üç paketi barındırmaktadır. Bunlar;

  • Barkod: Barkod etiket tasarımı yapıp, çıktı alabilmenize yarayan modül.
  • Ticari: Bünyesinde; cari, stok, kasa, fatura gibi temel modülleri barındıran paket.
  • libqti: Modüllerin çalışabilmesi ve program ile modüller arasındaki iletişimin sağlanabilmesi için gerekli olan kütüphanedir.

QVWM Codename Laserion: http://www.linuxprogramlama.com/index.php?p=laserion

QVWM, Windows 2000 benzeri bir X pencere yöneticisidir. Yazarı Kenichi Kourai dir. QVWM son derece hızlıdır ve az kaynak tüketir. Windows kullanıcıları için açık kodlu sistemlere geçişte son derece kolaylık sağlamaktadır. Bunun yanında gömülü sistemlerde kullanımı son derece rahattır. Yönetimini kolaylaştırmak amacıyla bir çok kullanışlı uygulamalar yazılmıştır. Bütün bu uygulamalar utilities paketleri içinde bulunmaktadır.


Qzinc: http://code.google.com/p/qzinc/

Zinc için arayüz


Scanhill: http://www.enderunix.org/scanhill

Scanhill, MSN Messenger Protokolü Sniffer uygulamasıdır. Şu anda sadece text mesajlaşmalarını yakalayabilmektedir. Eğer istenirse, mesajlar bir mySQL veritabanına saklanabilmekte ve bir PHP arayüzü ile mesajlar üzerinde sorgulama yapılabilmektedir.


Sefir: http://projects.comu.edu.tr/sefir/

SEFIR istemci tarafinda calisan, uzak bir SSH sunucusuna baglanarak, dosyalarini gormenizi saglayan ve daha sonra da secilen dosya veya klasorleri yine uzak makina uzerindeki CD veya DVD yazicida yazdiran bir programdir.


SEXPML: http://www.vsthost.com/pages/LispStuff.php

SEXPML, kolay ve karışık olmayan bir XML muadili olarak düşünülmüş bir karşılayıcı standart ve ayrıştırıcı uyarlamasıdır.Lisp ile geliştirilmektedir.


SIwpas: http://code.google.com/p/siwpas

“SImple Web Profile Application Server” ın kısaltması olan siwpas, Apache Tomcat tarafından desteklenen basit web profil uygulamaları sunucusudur.


Sozlukengtr: http://code.google.com/p/sozlukengtr/

Bir çok kişinin alışık olduğu Mtu sözlük programı tarzı linux ile çalışan bir sözlük programı.


SpamGuard: http://www.enderunix.org/spamguard/

Spam, günümüzde neredeyse bütün e-posta sunucusu yöneticilerinin korkulu rüyası. İşte bu yüzden EnderUNIX yazılım gelistirme ekibi, sistem yöneticilerini bu dertten kurtarmak icin mail sunucusunun loglarini spammer aktivitesine karsi gözetleyen bir program yazdi.

spamGuard, performans gerekçeleri nedeni ile tamamen C dilinde yazildi. Şu an icin qmail(multilog/syslog) Sendmail ,Postfix ve Exim kullanan e-posta sunucularda güvenle kullanilabilir.


Steinbeck: http://www.enderunix.org/steinbeck/

Steinbeck basit bir işi güvenli bir biçimde daha da kolaylaştırır. SSH sunuculu linux(unix)larda kabuk betiklerini koşmaya ve koşan betiğin durumunu ve sonucunu bildirmeye yarar. Steinbeck, uzak makinalarda betik koşan ve/veya sonuçlarını geri alan sistem yöneticileri veya güvenlik sorumluları tarafından kullanılabilir.


SvNar: http://code.google.com/p/svnar/

Subversion depolarından ya da bilgisayardaki herhangi bir konumdan dosyaları alıp, seçeneklerle belirtilen kısıtlamaları bu dosyalara uygulayarak sıkıştırılmış bir arşiv dosyası oluşturur.


SwArpMon: http://www.enderunix.org/swarpmon/

Switch ARP Tablo Izleme Araci.


SWS Süratli Web Sunucusu: http://www.linuxprogramlama.com/index.php?p=sws

Basit ve hızlı bir şekilde çalışan web sunucu uygulaması. Tamamen statik sayfalar ve dosya indirmeler için oldukça elverişlidir.


Tasma: http://www.pardus.org.tr/projeler/masaustu/tasma/index.html

TASMA, Pardus sistemini ihtiyaç ve beğenilere göre düzeltmeyi sağlayan modüller ve modülleri yönetmek ve göstermek için bir altyapının bütünüdür.


Tekir: http://www.tekir.com.tr/

Tekir Ticari Otomasyon ve Ön Muhasebe Uygulaması, AGPL ile geliştirilmiş, platform bağımsız, sunucu bağımsız, tarayıcı bağımsız ve donanım bağımsız “özgür” bir iş platformudur. Daha ayrıntılı bilgi almak için uygulamanın özellikler sayfasına bakabilirsiniz.


Tr-ircd: http://tr-ircd.sourceforge.net/

Ölçeklenebilir, kararlı ve özellik yönünden zengin bir IRC sunucusu.


Tr2sql: http://code.google.com/p/tr2sql/

Türkçe dil kurallarını kullanarak sorgulama cümlelerini SQL’e dönüştürme denemesi.


TubeDL: http://code.google.com/p/tubedl/

Tubedl çeşitli video sitelerinden video indirmeniz için küçük bir araçtır.


Turkcell-SMS: http://sourceforge.net/projects/turkcell-sms/

Turkcell-sms komut satırından Turkcell WebMsgCell servisini kullanarak mesaj atmanızı sağlayan bir perl betiğidir.


Turquaz: http://www.turquaz.com/

Turquaz, açık kaynak kodlu, modüler bir muhasebe yazılımı. Piyasada bulunan programların network sorunları, kısıtlayıcı lisansları, kullanıcı istekleri doğrultusunda yeterli gelişimi göstermemesi ve Linux işletim sistemi üzerinde çalışmaması sebebiyle yazılmıştır.


Vindir: http://code.google.com/p/vindir/

Vindir çeşitli video sitelerinden video indirmeniz için küçük bir araçtır.


VoIPong: http://www.enderunix.org/voipong/

VoIPong, bağlı olduğu ağdaki bütün ses görüşmeleri tespit ve takip eden, bu cağrılardan G711 codec’i ile sıkıştırılmış olanları da diske .WAV dosya olarak kaydedebilen bir VoIP sniffer yazılımıdır. SIP, H323, Cisco’s Skinny Client Protocol, RTP ve RTCP protokollerini destekler.


VPos4PHP: http://code.google.com/p/vpos4php/

Türkiye’deki bankalarla uyum sağlayabilen, PHP için sanal pos uygulamasıdır.


Wikepage: http://www.wikepage.org/

Eski adıyla Wiksis olan Wikepage, Tipiwiki tabanlı bir wiki sistemidir.


Yaatodo: http://www.vsthost.com/pages/EmacsStuff.php

yaatodo – Yet Another Another Todo List, YAPILACAKLAR(TODO) listeleri için geçici bir çözüm üreten bir Emacs betiğidir.


Yalı: http://www.pardus.org.tr/projeler/yali/index.html

YALI (Yet Another Linux Installer), Pardus için geliştirilen bir kurulum yazılımıdır. Kullanıcıların işletim sistemini hızlı ve sorunsuz olarak kurulum medyasından hedef sisteme yerleştirir.


YAPAB: http://yapab.sourceforge.net/

Web tabanlı, PostgreSQL veritabanı sunucusunu kullanan bir PHP adres defteri yazılımı.


Yui4jsf: http://yui4jsf.sourceforge.net/

YUI4JSF, Yahoo UI kütüphanesi temel alınarak geliştirilmiş bir Java Server Faces bileşen kütüphanesidir.


Zemberek: http://code.google.com/p/zemberek/

Zemberek, açık kaynak kodlu, platformdan bağımsız, genel kullanım amaçlı Doğal Dil İşleme kütüphanesi ve araçsetidir. Türki diller için ve özellikle Türkçe için tasarım yapılmıştır..


Geliştirilmesi Durmuş Özgür Yazılımlar

Türkiye’de geliştirilmiş ama şu an geliştirilmesi durmuş Özgür yazılımların bir listesini aşağıda bulabilirsiniz. Listede bulunmayan Özgür yazılımlar için [email protected] adresine e-posta atarak bizi haberdar edebilirsiniz.

Albatros: Web sayfası mevcut değil

Albatros liste sunucu yazılımı, İnternet üzerinde Türkçe e-posta tartışma listelerinin herhangi bir UNIX türevi üzerinde kolayca çalıştırılabilmesini sağlar.


Basit: Web sayfası mevcut değil

Sunucu tarafında bir veritabanı sunucusu gerektirmeyen, kurulumu ve yönetimi için teknik bilgi gerekmeyen “basit” bir içerik yönetim sistemi.


Chkdir: Web sayfası mevcut değil

Verilen bir başlangıç dizinini ve alt dizinlerini, belirli dosya uzantılarına ve/veya minimum dosya boyutuna göre tarar. İsteğe göre bulduklarını silebilir.


DBF Arama: Web sayfası mevcut değil

Harici bir kütüphane kullanılmadan DBF dosyalarının içindeki verilere ulaşılmasını ve onlarda arama yapılmasını sağlamaktadır.


Erik: Web sayfası mevcut değil

Konsoldan çalışan bir kütüphane yönetim sistemi.


FastFood, Restaurant, Büfe Yazılımı: Web sayfası mevcut değil

Gtk ve Postgresql kullanılarak yazılmış bu uygulama Satış Noktası Terminali, Stok Kontrol, Kasa Hesabı ve Cari Hesap vb. modüllerini içermektedir.


Fesh: Web sayfası mevcut değil

M.A.M.E için küçük, hızlı ve kolay kullanılır bir konsol arayüzü. Sed, awk ve benzeri araçlar kullanan bir kabuk betiğinden oluşuyor.


Gklogger: Web sayfası mevcut değil

GNU Gate Keeper loglarını MySQL veritabanına taşıyan uygulamanın amacı, kullanıcıların yaptıkları konuşma zamanlarının MySQL’de saklanarak raporlama için kullanabilmesi.


Gnuisletme: Web sayfası mevcut değil

MySQL tabanlı GTK arayüzüne sahip stok ve cari kayıt yazılımı.


GTKAdres: Web sayfası mevcut değil

Bir konsol programı olan MySQL Rehber’in GTK grafik arayüzü.


GTKDns: Web sayfası mevcut değil

DNS üzerinden sorgulama işleminin gerçekleştirilmesi için basit bir GNOME arayüzü.


GTKTalker: Web sayfası mevcut değil

Gtkthread kullanılarak hazırlanmış ağ üzerinde haberleşmeye yarayan bir uygulama. Udp soketleri kullanarak ağ üzerinde bulunan iki makine arasında mesajlaşma işlemini gerçekleştirmektedir.


Hafiye: http://www.enderunix.org/hafiye/

Hafiye, POSIX uyumlu, kisisellestirilebilir bir TCP/IP ag paket dinleyicisidir. Diger packet dinleyicilerden fakli olarak Hafiye, gelen paketleri, isletim sisteminin sagladigi veri yapilarini kullanarak degil, kullanicinin hazirladigi protokol konfigurasyon dosyalarindan olusturdugu bilgi havuzu sayesinde Layer II, III, IV ve payload’i inceleyip analiz edebilir.


Hastane Bilgi Yönetim Sistemi: Web sayfası mevcut değil

Gtk ve Postgresql kullanılarak yazılmış bu uygulama Hasta Kabul, Poliklinik, Eczane ve Depo modüllerini içermektedir.


HolePatcher: Web sayfası mevcut değil

Grafik ve/ya komut satırı arayüzü ile uzaktan netfilter/iptables kurallarını düzenler. Saldırı tespit sistemi ile XML tabanlı bir protokol ile haberleşerek netfilter/iptables’a yeni kurallar ekleyebilir, gerçek zamanlı olarak saldırıları durdurmaya olanak tanır.


Isoqlog: http://www.enderunix.org/isoqlog/

IsoQlog, MTA log dosyalarını analiz edip HTML çıktı üreten, C dilinde yazılmış bir uygulama programıdır. Genel olarak Domain/User/Byte, domain bazında ise gelen/giden/toplam mail istatistiklerini, günlük/aylık/yıllık olarak raporlayıp, web tarayıcı ile görülebilir HTML haline getirir. Qmail, sendmail, postfix ve exim desteği mevcuttur.


LP-PPP Bağlantı Aracı: Web sayfası mevcut değil

Modem ile internet servis sağlayıcılara bağlanabilmek için bir PPP bağlantı aracı.


Manda: Web sayfası mevcut değil

Dosyaları parçalayarak aynı anda birkaç süreç ile indirir. Dosya indirme işlemini hızlandırır.


MPinstall: Web sayfası mevcut değil

MPlayer yazılımının tüm eklentileri ile beraber kolay kurulumunu sağlayan bir grafik arayüzü.


Mq-compushop: Web sayfası mevcut değil

Bir bilgisayar firmasının yedek parça stoklarını tutmak için MySQL veritabanı kullanan GTK grafik arayüzlü yazılım.


MyObjects: Web sayfası mevcut değil

Program, web projelerinde PHP dilini kullanan ve PHP 5’in gelişmiş nesne modelinden faydalanarak MySQL veritabanındaki kayıtlarını nesneler aracılığıyla yönetmek/görüntülemek isteyen programcılar için geliştirildi.


MySQL Rehber: Web sayfası mevcut değil

Konsol tabanlı, MySQL veritabanını kullanan bir adres defteri.


NFSShare: Web sayfası mevcut değil

NFSShare, NFS sunucusunun /etc/exports dosyası içinde gerekli düzenlemelerin yapılmasını kolaylaştıran bir QT grafik arayüzüdür.


Opie Sheet: Web sayfası mevcut değil

Qtopia/Opie ortamında çalışan bir hesap tablosu yazılımı. Matematik ve istatistik hesaplar, sıralama, hücre düzenlemesi ve benzeri özelliklere sahip.


Personqt: Web sayfası mevcut değil

Sağdan sola doğru üç katmanlı olarak yıldızlar kayan bir intro.


Postacı: Web sayfası mevcut değil

PHP ve POP3/IMAP tabanlı, birçok veritabanı sunucusu (MySQL, mSQL, PostgreSQL, Sybase, MsSQL) kullanabilen bir webmail yazılımı.


Qinstall: Web sayfası mevcut değil

Qinstall, qmail MTA ve ilgili projelerin kurulumunu yapan bir Python betiği


QLDAPAdmin: http://www.enderunix.org/qldapadmin/

QLDAPAdmin, C dilinde yazilmis, qmail kullanicilarinin bilgilerinin tutuldugu LDAP dizinlerini yonetmeyi saglayan bir uygulamadir. QLDAPAdmin ile;

  • domain ekleme/silme/degistirme
  • kullanici ekleme/silme/degistirme
  • kullanicilarin sifresini/mailhost’unu(qmail cluster’lari icin), kotasini ve dizinini degistirme
  • bir kullanici icin forwarding/alternate adresler ekleme/cikarma
  • butun qmail domain ve kullanicilarini listeleme gibi islemleri kolayca yapabilirsiniz.

QmailCheckAttach: Web sayfası mevcut değil

qmail e-posta sunucusuna gelen e-postaların eklentilerini dosya uzantılarına göre ayıklar.


Sinek: http://sinek.sourceforge.net/

Sinek, libxine aracılığı ile Ses MPEG 1, 2 ve 3, Vorbis (.ogg), Video MPEG 1 ve 2, MPEG 4 (nam-ı diğer OpenDivX), MS MPEG 4 (nam-ı diğer DivX) ve motion jpeg çalabilen bir GTK video/ses aracı.


SisIYA: http://sisiya.sourceforge.net/

SisIYA, sunucuların durumlarını izlemenizi sağlayan, web arayüzü olan bir yazılımdır. SisIYA ile Linux, UNIX, MacOSX, Windows, network ve power switchler, kablosuz erişim noktaları, yazıcılar, güç kaynakları, ve hemen her SNMP destekli sistemin durumu izlenebilir ve kontrol edilebilir; ayrıca FTP, HTTP, IMAP, POP3, SMTP gibi servislerin durumları da izlenebilir. SisIYA ‘ya yeni denetimler eklemek istiyorsanız, izlemek istediğiniz sistemin, donanımın yada servisin durumunu okuyabilecek bir betik ya da program yazmak ve bu bilgiyi SisIYA ‘ya göndermek yeterlidir.


Sozluk.py: Web sayfası mevcut değil

GTKSozluk için konsol arayüzü.


Tetromino: Web sayfası mevcut değil

SVGALib kullanan bir çoklu ortam kutusu. Kızıl ötesi ve mpeg 1-2-3 desteği, tetris ve mayın tarlası oyunları ile bir cd çalar içeriyor.


Vpwd2SQL: http://www.enderunix.org/vpwd2sql/

EnderUNIX Vpwd2sql, sisteminizdeki /etc/shadow yada /etc/master.passwd kullanici hesaplarini, mevcut postalari ile beraber, guvenli bir sekilde vpopmail programinin kullanabilecegi sekliyle mySQL veritabanina aktaran, Perl dilinde yazilmis bir programdir.


Websis: http://sites.google.com/site/sblisesivdin/other-stuff/programs

Websis, AWF türevi bir içerik yönetim sistemidir. Küçük boyutlu olması önemli bir avantajdır.


Xynth: Web sayfası mevcut değil

Küçük ve hızlı, istemci/sunucu mimarisinde bir pencereleme sistemi.


Zabit: http://www.enderunix.org/zabit/

Günümüzde e-posta sistem yöneticilerinin hemen hemen en büyük problemi spam ve virus içeren maillerdir. Bu yüzden postalari, qmail’in kuyruguna girmeden önce önlemek için bir içerik filtreleyici ve eklenti kontrolu yapan bir program yazmaya karar verdik.

Zabit, qmail için yazilmis bir içerik ve eklenti filtreleyicidir. Hızlı ve küçük olması için C dili ile yazılmıştır.

Zabit projesi, zabit ve zabit-wrp olmak üzere iki modülden oluşmaktadır.

Zabit, içerik filtreleme ve eklenti kontrolu yapar. zabit-wrp ise, zabit ile birlikte bir virus tarayıcı kullanmak için kullanılır.


Türkiye’de Geliştirilen Özgür Dağıtımlar

Türkiye’de geliştirilen özgür yazılım dağıtımlarının bir listesini aşağıda bulabilirsiniz. Listede bulunmayan özgür yazılımlar dağıtımları için [email protected] adresine e-posta atarak bizi haberdar edebilirsiniz.


Arnux Linux: http://arnux.sourceforge.net

Türkiye’nin ilk açık kaynak gömülü işletim sistemidir. Arnux, Tübitak Teknokent’teki ARDIC(Applied Research and Innovation Center) tarafından geliştirilen gömülü ve konsol tabanlı bir Linux dağıtımıdır. Bu özelliğiyle geniş bir ürün yelpazesine (MID’ler, Netbook’lar, cep telefonları, internet bağlantısı olan herhangi bir cihaz) uyarlanabilir.


Boreas Linux: Web sayfası mevcut değil

Knoppix tabanlı, CD’den çalışan ve elektrik/elektronik geliştiricileri için hazırlanan yeni bir dağıtım.


Gelecek Linux: http://www.geleceklinux.org

Gelecek firması tarafından geliştirilen Gelecek Linux; kapsamlı, kolay kuruluma sahip, bireysel ve masaüstü kullanımı için ideal Türkçe bir Linux dağıtımı olmayı hedefliyor.


IstanbulX: Web sayfası mevcut değil

Tamamen sıfırdan tasarlanan ve kendine özgü dosya sistemi dizilimi, yazılım yönetim sistemi ve yönetim araçları içeren bir işletim sistemi.


Magma Linux: http://www.magmalinux.org

Magma Linux, Ceren Bilgisayar Ltd. Şti. tarafından çıkarılmakta olan, Debian temelli bir Linux dağıtımıdır. İlk kullanılabilir sürümü 9.3’ü 2009 yılının mart ayında duyuran Magma Linux ekibi, bünyesindeki güncel programları ve yeni teknolojileri takip etmek adına 2 ayda bir yeni sürüm çıkarmaktadır. 2 ayrı yapıya sahiptir (32 bit, 64 bit) ve 77 dilde kuruluma hazır olarak sunulmaktadır. Kolay ve görsel kuruluma sahip Magma, 4 ayrı sürümü (Home, office, server, developer) ile geniş yelpazede bir kullanıcı kitlesine hitap etmektedir.


Pardus Linux: http://www.pardus.org.tr

Uludağ, TÜBİTAK UEKAE tarafından Linux temelli Ulusal bir işletim sistemi geliştirme projesidir. Pardus, Uludağ kapsamında, bilişim okur-yazarlığına sahip bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını hedefleyerek; mevcut Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kavram, mimari ya da kod olarak kullanan; otonom sisteme evrilebilecek bir yapılandırma çerçevesi ve araçları ile kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlamak üzere geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımıdır. Pardus adını şu anda soyu tükenmiş olan Anadolu Pars’ından almaktadır.


Pratix Linux: Web sayfası mevcut değil

Fedora Core tabanlı bir Linux dağıtımı


Teknowall: Web sayfası mevcut değil

Teknowall, Internet kaynaklarının paylaşıldığı bir proxy (windows domain yapısı destekli), temel güvenlik duvarı ihtiyaçlarının karşılandığı özelleşmiş bir Linux dağıtımıdır.


Truva Linux: http://www.truvalinux.org.tr/

Masaüstü kullanıcılarını hedefleyen bir Linux dağıtımı projesi.


Turkix Linux: Web sayfası mevcut değil

Türkçe ve Azerice dillerinde yapılandırılmış, Mandrake tabanlı bir canlı(Live) Linux dağıtımıdır. Turkix bir canlı CD olduğundan, sabit diskinize yüklenme gerektirmez.


Turkuaz Linux: Web sayfası mevcut değil

O dönemki adı ile Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu’nun geliştirdiği dağıtım, Linux işletim sistemi üzerinde geliştirilen programların tüm Türkçe desteğini bir araya getiriyordu. Dağıtımın temel aldığı Redhat, kendi dağıtımına Turkuaz’da hazırlanan Türkçe desteğini resmi olarak ekledikten sonra dağıtımın yeni sürümü çıkmadı.

Duyurulardan haberdar olmak icin, duyuru listemize kaydolun! [KURALLAR]